Ny indkørsel eller belægning

Gør det selv guide og vejledning

Hvis du gerne vil anlægge en ny flot indkørsel som et gør det selv projekt, har vi lavet denne side med vejledning som kan guide dig, så du får lavet en ny indkørsel som du kan være glad for i mange år.

 

Det er meget hurtigt at anlægge en ny flot indkørsel, som ser pæn og nydelig ud så snart den er anlagt. Men hvis du ikke har opbygget bunden korrekt med bundsikringsgrus, samt komprimeret grus og sand korrekt, vil der hurtigt komme kørespor og andre ujævnheder i din indkørsel.

Hvilken type belægningssten skal jeg vælge..?

Du bør starte med at vælge hvilken type belægning du vil anvende i din indkørsel. Du kan både vælge betonfliser, belægningssten, granitskærver eller grus (nødder). Vælger du betonfliser, skal du være opmærksom på at jo større arealet er på flisen, jo tykkere skal beton fliserne være, for at de ikke knækker.

Det kan være svært at vælge ud fra de mange muligheder som cement støberierne tilbyder i dag! Især da det med stor sandsynlighed ligger langt væk fra det normale arbejdsområde som du befinder dig til dagligt.

Her forsøger vi, at besvare de mest almindelige spørgsmål.

Hvad er forskellen på betonfliser og belægningssten?

​Det er stenens mål i længde og bredde i forhold til tykkelsen der definerer typen. Som tommelfingerregel kan man sige, at belægningssten er små og fliser er noget større. Der findes mange forskellige størrelser og faconer, for ikke at tale om farver, som er et helt kapitel for sig.

 

Hvordan vælger jeg fliser til min indkørsel?

Når du skal udvælge belægning til din indkørsel, er det vigtigt at du tænker over, hvad belastningen er på området.

 

Er det en terrasse, der udelukkende skal benyttes af gående er det ikke så nødvendigt at grave så meget af som ved en indkørsel, du behøver heller ikke stille særlige krav til tykkelsen på fliserne, underlaget er dog stadig vigtigt ved enhver belægnings opgave, da bæringsevnen er yderst vigtig, for at i kan have en flot terrasse eller indkørsel i mange år.

 

Hvis det er til en indkørsel, hvor bilen dagligt skal passere er kravene helt anderledes. Her er underlaget meget afgørende for, hvordan stenene kommer til at ligge efter nogle år. Der er ikke noget mere irriterende end lunker og spor efter bilen, i ens nye belægning. Det er specielt deprimerende at se på når det regner, da der vil ligge store regn pytter i disse.

 

Hvad er minimumskrav til tykkelse på belægningssten eller fliser til indkørsler?

Indkørsler stiller meget større krav til stenenes tykkelse end ved en terrasse, her må man aldrig anvende 5,0 eller 5,5 cm. 

Minimums kravet til belægnings stenens tykkelse i indkørsler, er minimum 6,0 cm. Hvis du er uheldig, kan der faktisk godt knække et par sten hvis dette ikke overholdes. Husk altid at underlaget skal være i orden. Hvis underlaget kan give sig, er der stor risiko for at en sten vil knække. Det er dog ikke fliserne eller belægningsstenenes skyld, de kan ikke gøre for, hvis underlaget ikke er lavet korrekt.

 

Når du har fundet den rette tykkelse på belægningen, kan du begynde at lede efter den perfekte sten.

Hvilken facon skal din betonflise eller sten have?

Her er der rigtig mange muligheder. Du kan også vælge at blande flere størrelser, hvilket giver mere liv til belægningen.

 

Hvilket mønster skal jeg lægge min belægning i?

Vi har samlet et par inspirations billeder, samt lidt om hvad de forskellige sten mønstre kaldes.

Slotsfliser

Slotsfliser giver et spændende mønster og mulighed for at kombinere flere farver. Slotsfliser er kvadratiske fliser, hvor hjørnerne er “skåret” af, hvilket giver plads til en brosten i hullerne mellem fliserne.

Betonfliser

Modulfliser, betonfliser, havefliser – alle forskellige betegnelser for ét og samme produkt, nemlig betonhaveflisen. De laves i forskellige modulmål, som gør det nemt at kombinere forskellige størrelser samtidig med, du holder nogle rene lige linjer.


Du kan fx kombinere 30×30 cm og 30×60 cm eller lave et mønster af betonfliser i størrelserne 20×20 cm, 20×40 cm og 40×40 cm. 

Hvor mange belægningssten skal jeg købe?

Når du kender det samlede areal, kan du nemt finde ud af præcis hvor mange fliser og sten du skal bestille på RC Beton's hjemmeside, hvor de har lavet en rigtig fin beregner. RC FLISEBEREGNER

Slotsfliser fra RC Beton

Betonfliser fra RC Beton

Bundsikringsgrus. Vejledning til opbygning af bundsikring

Bundsikringsgrus er en samlet betegnelse for diverse typer grus, sten og jord, der til sammen danner bundsikringsgrus, der anvendes som ballast til konstruktion af ny veje, stier, parkeringsarealer og indkørsler, hvor der forekommer tung trafik.

 

Bundsikringsgrus er et bakkemateriale som er opgravet fra land og bakke, hvis dit materiale er opgravet fra havet kaldes det sømateriale. Bakkemateriale har skarpe kanter, i dag kan du dog også få genbrugs knus, den rodede opskrift betyder, at der kan forekomme variation i materialets farve. Dette er uden betydning, da materialet jo ligger under overfladen.

Bundsikringsgruset anvendes på eksempelvis parkeringspladser, for at sikre et stabilt underlag, der ikke niveau forskyder eller revner, hvilket skyldes bundsikringsgrusets gode bæreevne. Derudover er det et noget robust materiale, og det er ret vejrstabilt, hvilket naturligvis er en nødvendighed i et land som Danmark, der både oplever hede somre, kraftige regnfald i efteråret samt frostgrader i vintermånederne.

Fald på belægning og bundsikringsgrus

Belægninger af fliser eller sten skal lægges med fald, så du sikrer, at regnvand hurtigt kan løbe af. Faldet laves længe inden du begynder at lægge selve fliserne, og det hele starter med et måleplan.

 • Fald på terasse skal minimum være 2 cm. pr. meter.

 • Fald i indkørsel skal minimum være 2,5 cm. pr. meter.

Skal jeg anvende fugesand eller stenmel i indkørsel...?

Stenmel er et produkt, der giver en særdeles stærk fuge og modvirker ukrudt, dog uden at ukrudt dog helt kan undgås. Stenmel har dog den negative effekt, at den kan misfarve belægningen hvis stenmel får lov til at ligge på terrassen imens det regner. Når man bruger stenmel er det derfor meget vigtigt at stenmel fejes helt væk fra belægningens overflad og at stenmel på belægningen aldrig bliver våd.
 
Stenmel kan derfor godt bruges i fuger mellem alle former for belægningssten, men for at være på den sikre side, anbefaler vi altid at man anvender fugesand i både indkørsel og terrasse i stedet stenmel.

Pris på indkørsel varierer meget, alt efter dine ønsker

Hvad det koster at lave ny indkørsel kan varierer rigtig meget. Vi har prøvet at lave en lille beregning her nedenfor hvis du selv vil ligge indkørslen.

Prisen er beregnet på en 100 m2 stor terrasse med Holmegaardsten.

Maskiner og værktøj der skal lejes: (Cirkapris)

 • Minigraver: 3 dages leje a 850,- = 2.550 kr.

 • Motorbøre med selvlæsser: 3 dage a 600,- = 1.800 kr.

 • Afrettersæt: 3 dage a 95,- = 285 kr.

 • Pladevibrator 62 kg.: 3 dage a 150,- = 450 kr.

 • Tranportomkostninger = Ca. 800 kr.

Samlet pris for leje af maskiner og værktøj = 5.885 kr. 

Hvis du skal af med jord, kan der blive ekstra omkostninger til container, samt tømning af denne.

Belægningssten og bundsikrings lag (Cirkapris)

 • Holmegaardsten 14x21x7 cm. (slået) 100 m2 a 100,- = 10.000 kr.

 • Afretningsgrus 0,05x10x10 mtr. 5 m³ a 440,- = 2.200 kr.

 • Stabilgrus 0,15x10x10 mtr. 15 m³ a 430,- = 6.450 kr.

 • Bundsikrringsgrus 0,12x10x10 mtr. 12 m³ a 450,- = 5.400 kr.

Samlet pris for Belægningssten og bundsikring = 24.050 kr.

Pris pr. m2 = 240 kr.

Centrum Maskinudlejning

www.CEMA.dk

Horsens billigste udlejer

Billeder af indkørsler - Vi har fundet et par flotte designs

Hvis du er entreprenør, så send dine billeder til os, og vi vil skrive hvem der har lavet indkørslen, samt linke til din hjemmeside, som tak for lån af billederne.

Produkter

Udlejning af maskiner til:​

> Jord arbejde

> Have og park

> Byggeri og beton

> Stillads og løft

> Værktøj og måling

Kontakt

Centrum Maskinudlejning

Bollervej 131, 8700 Horsens

Tlf.: 75 62 24 80

Mail: info@cema.dk

Åbningstider

Telefon: 75 62 24 80

Hverdage fra 08:00 til 17:00

Afhentning:

Alle ugens dage efter aftale.

 

Levering:

Alle ugens dage efter aftale.

 • Facebook
 • Instagram